Wednesday, February 24, 2016

Pisang Merah

pisang merah
Pisang Raja Udang


Pisang Merah adalah sumber potasium yang baik. Satu pisang ukuran sedang mengandung 400 mg, memenuhi 11 peratus dari nilai harian yang anda perlukan. Kalium adalah mineral dan elektrolit. Anda perlu asupan kalium yang memadai untuk keseimbangan cairan dan elektrolit. Anda juga perlu kalium untuk fungsi jantung, kontraksi otot dan pencernaan.

Kandungan kalium buah ini mampu menurunkan tekanan darah, menjaga kesihatan jantung, dan melancarkan pengiriman oksigen ke otak.  

Selain itu, pisang juga sangat baik bagi ibu yang mengandung. Kandungan  folat di dalamnya mudah diserap oleh janin, juga baik bagi perkembangan sistem saraf janin. Selain itu, pisang juga dapat dijadikan sumber kekuatan tenaga karana mengandungi gula yang dapat diubah kepada sumber tenaga dan dapat menghilangkan rasa lelah.

Pisang Merah juga sumber vitamin B6. Vitamin B6 adalah vitamin larut air yang diperlukan untuk metabolisme protein dan metabolisme sel darah merah. Vitamin B6 baik untuk membuat haemoglobin atau, protein yang mengandung zat besi dalam sel darah merah yang berfungsi sebagai pengangkut oksigen. Kekurangan vitamin B-6 dapat menyebabkan anemia. Pisang merah memenuhi 20% keperluan harian vitamin B-6. Pisang Merah juga mempunyai kandungan vitamin C.

0 comments:

Post a Comment